duminică, 5 decembrie 2010

Sfantul Nicolae


De ziua Sfântului Nicolae ca în fiecare an, la 6 decembrie, dangătul de clopot al bisericilor vestesc marea sărbătoare a creştinătăţii - Sfântul Nicolae – făcător de minuni.

Ce semnificaţie are numele Nicolae?
Legenda spune că Sfântul Nicolae provine din limba greacă şi ar însemna ”biruitor de popor”.Acesta a trăit pe vremea împăraţilor Diocletian şi Maximilian (284-305) şi a strălucit mai înainte în viata pustnicească şi, pentru nespusa lui bunătate, a fost făcut arhiereu.El a fost unicul fiu al unei familii foarte instarite si evlavioase. Copil fiind, Sfantul Nicolae a dovedit hărnicie la invătătură si o viată virtuoasă, ceea ce a făcut ca el să crească duhovniceste si in intelepciunea crestină.
Tradiţia bisericească pomeneşte că într-o duminică, Nicolae şi părinţii săi au mers la singura biserică creştină ce exista în cetate pentru a participa la slujbă.După încheierea Liturghiei, la ieşirea din lăcaşul sfânt, cei trei au întâlnit un alai de copii sărmani care se rugau de un negustor să le dea de pomană câteva bomboane din cele pe care le transporta cu o căruţă, spre a fi vândute la prăvălia sa.Lipsa de milostivire a omului l-a înduplecat pe tatăl lui Nicolae să-i plătească o pungă de bomboane, pe care a dăruit-o copiilor. Dar dulciurile erau neîndestulătoare şi mulţi dintre sărmani au început să plângă când au văzut că lor nu le rămâne nimic. Nicolae s-a întristat de mila lor.
După întoarcerea acasă, a îngenuncheat în faţa icoanei Mântuitorului, în camera lui şi s-a rugat toată după-amiaza şi seara, până la culcare, lacrimile şiroindu-i pe obraji, fără să mănânce şi fără a fi întrerupt de părinţi.
A doua zi, s-a dus vestea că se petrecuse cea mai mare minune din istoria cetăţii Patara. În acea dimineată, în toate casele creştinilor, copiii îşi aflaseră încălţările pline cu dulciuri şi felii de cozonac! De unde provine si denumirea ”Sfântul Nicolae - făcător de minuni”.
Numele de Nicolae a devenit astăzi un nume foarte popular. Tot în această zi îsi serbează onomastica si cei ce poartă numele de Nicuşor, Niculai, Nicula, Nicoară, Nicoleta, Niculina, Neculiţa, Nicola, Nico etc.Tuturor "La Multi Ani!"
La căsuta care pe Hristos primeste
Pruncul Sfânt coboară si asa grăieste:
Viata sa să vă fie numai bucurie,
Sfânta Sărbătoare numai înăltare
Anul care vine - numai roduri pline,
De la Cel din Cer, lerui, Doamne, ler!
Din acestă clipă până-n vesnicie
Binecuvântarea peste voi să fie!
Prof. Codruţa Băciut