vineri, 31 decembrie 2010

La ora despartirii,dar si a...noii intalniri


 Nu se desparte nici un cuplu de la Hollywood(din cate stiu eu), ne despartim noi de anul 2010. Cu bune cu rele ,stam si tragem linie anului care e pe sfarsite . Ne gandim la oamenii pe care i-am intalnit si care ne-au devenit intre timp prieteni, la scoala si la rezultatele obtinute, la numeroasele lucruri pe care le-am facut, fie ele bune sau rele .
   Pe cine intalnim?!Sigur nu pe cei doi feti cu stea in frunte sau o alta fantasma a nu stiu cui,ci anul 2011. Toata lumea spera ca acesta sa fie unul mai prosper si mai bogat in fapte, intamplari, ba chiar si note bune .
   Pot spune ca anul 2010 a fost unul echilibrat .Atatea lucruri bune mi s-au intamplat, cate si...mai putin bune. Dar nu ma plang. Anul acesta am invatat multe lucruri, mi-am deschis ochii mai larg si am privit lumea din jurul meu. Nu mi-a placut totdeauna ceea ce am vazut si, pe cat am putut, am intervenit si am indreptat ceea ce mi se parea mie gresit. Sper ca anul care bate la usa sa fie unul mai bun pentru mine, pentru colegii mei (care speram sa intram fiecare la liceul dorit), pentru familie, prieteni, ba chiar si pentru profesorii care ne sunt alaturi acum, in ultimul an de generala. Nu vreau ca aceste randuri sa sune precum mass-urile pe care le primim zi de zi. In Noul An, imi doresc sa-si deschida ochii lumea si sa simta realitatea ,renuntand la falsitatea care ii inconjoara si pe care o impartasesc si ei la randul lor.
   Cat mai multa sanatate,bucurii si vise implinite,in Noul An! Si nu uitati: speranta e in voi!
LA MULTI ANI!!!
Roxana Naznean,cls.a VIII-a A, desen by Tedule

Bucuriile copilariei


Prima zi din vacanţa de iarna a sosit! Soarele strălucea cu putere trimiţând săgeţi ascuţite pe întreg pământul.Ascutite,dar reflectate de zapada proaspat cazuta.
        Prin cameră nu mai era loc nici pentr-un pitic. Peste tot haine, papuci, jucării, cărţi,...În două ore bagajele trebuia să fie pregătite pentru plecarea la bunici. De mult am aşteptat acest moment. Mama a fost impresionantă de felul în care ne-am mişcat. În sfârşit, cu toate în bagaje, iată-ne la drum.
        Numai cântec, zâmbete şi voioşie!  Bunica ne aştepta ca de obicei cu gogoşi şi ceai cald. Ah! ce miros îmbietor! Dar nici Azor nu s-a lăsat mai prejos. La picioarele bunicii ne întâmpină dând din coadă!
        După zeci de îmbrăţişări, sărutări şi urări de bun venit, ne aşezăm la umbra nucului. Bunica ne copleşeşte cu bunătăţi aburinde şi îmbietoare.
        Gogoşiile alunecau pe gât una după alta! Motanul, Norocel a renunţat să-şi mai mute privirea după ele şi s-a răzbunat răsturnându-mi ceaiul în poală.
        - Bun venit în ograda bucuriei unde petele sunt permise, iar tristeţea este interzisă! spuse bunica veselă şi toţi am izbucnit într-un râs zgomotos.
Justiniana Hancu,cls. a V-a A

joi, 30 decembrie 2010

Iarna pe-nnoptate


Neaua  cerne mărunt,peste casele toate,
Mulţime de cristale-argintii
Eu stau şi ascult,
Cum vântul bate .
Orbit sunt de sclipirea albă a iernii,
Obosit sunt de întunericul serii,
Frigul mă arde în palmele goale,
Dar merg înainte prin pădurea cea rea,
Mă apropii cu paşi mici de casuţa mea,
Brazii îmi strigă in cor:
“Haide copile, paşeste cu zor!
Căci vine curând noaptea  cea lungă,
Şi drumul tău trebuie acasă s-ajungă
Şi toate vor fi cuprinse de nea,
Încă-nainte să ajungi la casuţa ta”.
Cosmin Iclanzan,cls.a VII-a A

miercuri, 29 decembrie 2010

E totusi o problema?


Conflictul dintre generatii a fost mereu o “problema” in comunicarea persoanelor cu cei din jurul lor. Acesta  se refera la  schimbarea continua de la o generatie la alta a nivelului de informare, a preocuparilor, a gandirii si nu in ultimul rand, a modului de viata.
         Pe masura ce se maturizeaza, oamenii uita de unde au plecat, uita ca au fost adolescenti rebeli, uita ca si pentru ei erau mai importante iesirile cu prietenii decât notele mari la scoala, ca toti au facut la un moment dat câte o nebunie, ca toate actiunile lor erau spontane si nu premeditate .
De asemenea,si tinerii gresesc cand nu-i respecta pe cei în vârsta, cand  nu constientizeaza problemele cu care se confrunta adultii si cand nu inteleg ca cei mai in varsta nu au intotdeauna  rabdarea necesara sa le suporte capriciile. Generatiile mai tinere  ar trebui sa foloseasca experienta persoanelor mai in varsta , dar si acestea , la randul lor, sa accepte permanenta evolutie a societatii.
          Conflictul intre generatii a existat si va exista cat timp vor fi generatii diferite .  Un exemplu “clasic” suntem eu si bunica mea. Intr-o zi stateam in curtea casei ei si povesteam diverse lucruri, printre care si modul prin care comunicam cu celelalte persoane. Ea imi povestea cum, in tinerete, nu se mai oprea din scrisul vederilor si al scrisorilor( care ajungeau la persoana respectiva in 5 zile ). Ea a colectionat tone de scrisori ... Acum, cand le reciteste se amuza de conversatiile purtate cu multi ani in urma . Eu, in schimb i-am povestit despre noptile in care uitam  sa mai dorm si stateam pe Mess cu prietenii . Bunica a considerat acest gen de comunicare superficial si lipsit de consistenta, pe cand vederile si scrisorile mult mai relevante si mai sentimentale.
             Concluzia este simpla: trebuie sa ne acceptam unii pe altii asa cum suntem si sa cooperam unii cu altii pentru a atenua conflictul dintre generatii  si pentru ca respectul si bunul simt sa nu-si piarda valoarea.  Tinerii ar trebui sa-i  respecte pe cei mai in varsta si sa le câstige increderea si respectul .
Andra Florea,cls. a VII-a B

marți, 28 decembrie 2010

Iarna,anotimpul argintiu

Motto: "-Uite ma ca ninge afara!!!
            -Da link sa vad..."
Iarna se face stăpână peste întinsa zare. Soarele sfios şi palid se arată rar printre norii îngheţaţi şi plumburii, aruncând străluciri peste pomii cu ramuri de argint.
Oamenii privesc pe geam şi admiră minunatul tablou al iernii. Casele triste sunt ascunse sub căciuli albe de postav. Fulgi moi ca de vată ţes văzduhul.
Afară totul e pustiu. Strazile sunt acoperite de un ocean de zăpadă. Deoadată liniştea naturii este perturbată de un lc de copii care, fascinaţi de peisajul miraculous au ieşit la săniuş. Săniile urcă şi coboară într-o pulbere fină şi strălucitoare de steluţe albe de nea. Văzduhul se umple de chiotele necontenite ale copiilor.
Seara, zburdalnicii se întorc acasă, veseli şi cu bujori reci în obraji, cu gândul ca a doua zi o vor lua de la capăt. Mama ii aşteaptă în prag cu un zâmbet cald şi ii aşează lângă sobă ca să isi încălzeasca mânuţele şi picioarele îngheţate. Un ceai fierbinte, o mângâiere pe frunte şi un sărut pe obraji si se simt minunat.
Înserarea tainică cuprinde întregul tinut, liniştea nopţii învăluie totul, frigul năpraznic pune stăpânire peste tot ce ne inconjoara.
Priviti afara pe geam!Nu e nevoie de link!!!
Mădălina Târşoagă , cls. a VI-a A

Aurul verde al padurii


        Demult, un om oarecare a plantat un plop. Încet, încet pomişorul creştea iar omul se uita la el cu admiraţie. După un timp s-a îmbolnăvit, iar micul copăcel era lipsit de dragostea lui.
          Si totusi,intr-una din zile, un băiatul i-a spus mamei sale:
- Mamă, m-am hotărât să am eu grijă de pomişor.
Auzind dorinţa băiatului, mama s-a bucurat mult. De trei ori pe săptămână plopul era udat şi mângâiat. Având parte de dragostea şi grija băiatului a ajuns în scurt timp un copac falnic.
Dar într-o zi, pe când băiatul şi mama lui erau plecaţi la muncile câmpului, un grup de tăietori de lemne au tăiat plopul. Văzându-l falnic şi frumos, au spus:
- Bre, ce-o să se bucure şefu!
- Aşa-i, o să ne primim şi noi partea noastră!
Cum au ajuns la fabrică l-au tăiat bucăţi şi urmând toate procedeele de prelucrare, a ieşit un stoc mare de hârtie. Din ea s-au făcut mai apoi multe cărţi, caiete, coli pentru scris, ziare şi reviste.
Ne bucurăm să avem cărţi frumoase, dar trebuie să le îngrijim pentru a se tăia câţi mai puţini copaci. Pentru o viaţă sănătoasă avem nevoie de aurul verde al pădurii.
Serafim Hancu,cls.a IV-a A

luni, 27 decembrie 2010

Sfântul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan


O viaţă închinată lui Hristos şi Bisericii Sale este o viaţă plină de sfinţenie şi de virtute. O astfel de viaţă au dus sfinţii, adevăraţi stâlpi ai Bisericii dreptmăritoare. Purtaţi de o dragoste nebună după Hristos, ei au luptat necontenit împotriva răului chiar cu preţul vieţii.
Unul dintre aceştia a fost şi Sfântul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, un luceafăr al credinţei celei în Hristos. Sfânta Scriptură ne înfăţişează în mod clar pilda vieţii Sfântului Ştefan. El a făcut parte din cei şapte diaconi aleşi de Apostoli pentru a se ocupa cu organizarea agapelor, a meselor frăţeşti. Cartea Faptelor Sfinţilor Apostoli ne aminteşte numele celor şapte diaconi: Ştefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena şi Nicolae (Fapte VI, 5). Ştefan este primul menţionat, ca fiind „un bărbat plin de credinţă şi de Duh Sfânt” (Fapte VI, 5). În faţa prigonitorilor, Sfântul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan mărturiseşte cu tărie şi cu înflăcărare credinţa în Cel ce este „Calea, Adevărul  şi Viaţa” (Ioan. XIV, 6). „Plin de har şi de putere” (Fapte VI, 8) săvârşea minuni în popor. Acesta a fost şi motivul pentru care prigonitorii s-au ridicat împotriva sa. Întrucât „nu puteau să stea împotriva înţelepciunii şi a Duhului cu care el vorbea” (Fapte VI, 10), lipsiţi de milă şi plini de cruzime au început să arunce cu pietre asupra lui până când şi-a dat duhul. În ultimele clipe ale vieţii sale, Sfântul Mucenicşi Arhidiacon Ştefan, Îl ruga cu nemărginită dragoste şi smerenie pe Dumnezeu: „Doamne nu le socoti lor păcatul acesta” (Fapte VII, 60). În Omilia sa despre moartea Sfântului Ştefan, Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă: „Într-adevăr, Ştefan merită să fie ascultat atât pentru viitoarea însemnătate a Sfântului Pavel cât şi pentru cuprinderea cea mărită a rugăciunii sale, căci în ea se zice: «Doamne nu le socoti lor păcatul acesta»”. Devenind dintr-un aprig prigonitor al creştinilor, un apărător al lui Hristos, Saul, care a participat la uciderea Sfântului Ştefan, este dovada vie că rugăciunea acestui sfânt a fost ascultată de către Dumnezeu. Pentru a înţelege cât mai profund activitatea Sfântului Ştefan, trebuie să reflectâm asupra rostului diaconiei. Diaconia este prima treaptă a ierarhiei bisericeşti. Diaconii nu au fost aleşi numai pentru a servi la mese, ci aveau libertatea de a predica şi de a boteza, fiind hirotoniţi de Sfinţii Apostoli prin punerea mâinilor. Astfel, ei sunt primii slujitori care au fost hirotoniţi de Apostoli. Însă diaconii trebuie să respecte anumite condiţii, căci Sfântul Apostol Pavel îl îndeamnă pe Timotei ca „diaconii să fie cucernici, nu vorbind în două feluri, nu dedaţi la vin mult, neagonisitori de câştig, păstrând taina credinţei în cuget curat” (I Tim. III, 8). Preînchipuind pe îngerii lui Dumnezeu din ceruri, diaconii au misiunea de a stabili o punte de legătură între cer şi pământ, între lumea nevăzută a îngerilor şi lumea văzută a celor ce tind necomtenit spre Creatorul lor. Diaconul, asemeneqa îngerului, are rolul de a sluji lui Dumnezeu şi oamenilor cu dăruire şi cu dragoste fierbinte.
            Aşadar, Sfântul Ştefan, prin pilda vieţii sale trebuie să constituie pentru noi toţi un model de trăire duhovnicească, un prototip al creştinului care şi-a dat viaţa în Hristos şi pentru Hristos.
Ştefania Pop, cls. a VII-a A

Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony

Itt van a szép, víg karácsony,
Élünk dión, friss kalácson:
mennyi finom csemege!
Kicsi szíved remeg-e?

Karácsonyfa minden ága
csillog-villog: csupa drága,
szép mennyei üzenet:
Kis Jézuska született.

Jó gyermekek mind örülnek,
kályha mellett körben ülnek,
aranymese, áhitat
minden szívet átitat.

Pásztorjátszók be-bejönnek
és kántálva ráköszönnek
a családra. Fura nép,
de énekük csudaszép.

Tiszta öröm tüze átég
a szemeken, a harangjáték
szól, éjféli üzenet:
Kis Jézuska született!

duminică, 26 decembrie 2010

Minune s-a intamplat...

Minune s-a intamplat : Cerul s-a inspaimantat
Si-n momentul sfant se-arata,Iisus ca o stea curata.
Doamne ,Doamne sfinte,Vesnice Parinte
Fi-ne noua indurat!

Mare Imparat vestit s-a nascut azi pe pamant
Si-a venit sa se-ntrepuna pentru cei ce I se-nchina
Doamne ,Doamne sfinte,Vesnice Parinte
Fi-ne noua indurat!

Ingerii din Cer cantand, Mi-l adora ca pe-un sfant
Ca El mai presus se-arata decat Maica Preacurata
Doamne ,Doamne sfinte,Vesnice Parinte
Fi-ne noua indurat!




vineri, 24 decembrie 2010

Sara de Craciun


      În fiecare ajun de Crăciun la noi in casă miroase a portocale şi cozonac, dar mai ales mirosul puternic al  bradului incărcat de globuri sclipitoare.
Ajunul Crăciunului este plin de surprize, deoarece toţi copiii sunt nerăbdători să vadă ce le-a adus Moş Crăciun.
De Ajun se intâmplă minuni, ziua mamei mele este una dintre ele… In fiecare an vin mulţi colindători, dar cei mai speciali sunt fraţii mamei mele a căror glasuri puternice ne bat la uşă. 
     În a doua zi de Crăciun ne adunăm toată familia şi îi cutreierăm pe toţi în parte, eu încă mai învăţ colinde de la ei.
     Anul trecut a fost una dintre cele mai minunate sarbatori de Craciun, deoarece, alaturi de colegii mei, am pornit să colindăm întregul oraş răspândind vestea cea mare: “Iisus s-a născut”. În fiecare scara a blocului se auzeau colindători, dar noi aveam cele mai puternice voci.
Un Crăciun fericit este acela pe care il petreci alături de cei dragi, indiferent de locul ales. 

Denis Sita,cls. a VIII-a A       

Colindele



Incepand cu noaptea de 24 spre 25 Decembrie  pana la revarsatul zorilor, ulitele satelor rasunau de glasul micilor colindatori. In orase intalnim colindatori odata cu lasarea serii si pana in miez de noapte. Cu traista dupa gat, cu batul in mana si caciula pe urechi, colindatorii merg din casa-n casa si striga la ferestrele luminate: "Buna dimineata la Mos Ajun, Ne dati ori nu ne dati", si daca cei din casa le deschid usa spre a le imparti colindeti, incep sa cante mai departe: "Am venit si noi odata La un an cu sanatate, Si la anul sa venim Sanatosi sa va gasim. Ne dati, ne dati, Ori nu ne dati"
 Cu acest prilej gazda le imparte colindete: covrigi, nuci, mere, colacei de faina framantati si copti chiar in acea seara a Ajunului. In ajunul Craciunului, ca si in ajunul Anului Nou, in toate provinciile romanesti, copiii formeaza grupuri si pornesc pe la casele gospodarilor cantand cantece ce au refrenuri ca: "Florile dalbe", "Lerui ler", "Ziurel de ziua", ori "Valerim" si "Veler Doamne". In afara de seara mare a colindelor se mai colinda si in seara Sfantului Vasile, paralel cu Plugusorul sau Uratul. Sub numele de colind si colindat trebuie sa intelegem vechiul obicei pe care-l intalnim in sarbatorile susmentionate cand copiii, ca si flacaii satelor, merg din casa in casa, cantanin pentru a ura sanatate si fericire gazdelor ce-i asculta, de la care primesc daruri (colindete) in bani sau in natura: nuci, covrigi, mere, colaci, etc.
Colindele sunt de doua feluri: religioase si laice. Cele religioase au origine literara, iar subiectele lor se refera de cele mai multe ori la Isus. Colindele profane (sau lumesti) au un caracter liric, si de multe ori sunt adaptate de colindatori la situatia celor in fata carora le canta. Colindatul cu motive religioase, desi de origine bisericeasca, e totusi format tot dupa modelul colindatului de tip pagan avand de fapt origine comuna cu acesta
Astfel exista: Colindele Domnului (In drum spre Vitleim, Nasterea Domnului, Vestirea Pastorilor, Inchinarea Pastorilor, Pornirea Magilor dupa stea, Inchinarea Magilor, Taierea Pruncilor, Numele Domnului, Patimile Domnului, Rastignirea , Coborat-a de pe Cruce); Colindele Sfintilor (Colindul Craciunului, Sf. Vasile, Sf. Nicolae, Sf. Ion, etc.); Colindele Omului (Colind de copil mic, de fata mare, de flacau, colindul omului bogat si milostiv, colind de preot, de cioban, de vanator, de pescar, de marinara, colind de viteaz, de familie, de insuratel, etc.) Creatorii acestor productii populare sunt diferiti, dupa cum diferit este si felul colindului: -pentru cele religioase de nuanta crestina putem socoti ca fauritorii sunt preotii, calugarii si cantaretii bisericesti, dascalii si diacii, fiindca ei erau cunoscatori ai Evangheliilor si ai Vietilor Sfintilor. Cat priveste pe cele profane, ca autori definim pe anonimii creatori talentati care au faurit poezia populara. Peste aceasta creatie initiala s-a suprapus prelucrarea veac de veac si an de an a obiceiurile si datinile stramosesti, la marile sarbatori de iarna.
Alexandru Harpa, clasa a VI-a A

Craciunul in familie


Eu ador Craciunul! Este o sarbatoare extraordinara, care reuseste sa adune impreuna intreaga familie.
La fel se intampla si in familia mea! Daca tot timpul anului parintii mei sunt foarte ocupati si nu prea au timp de noi.Dar de Craciun totul se schimba.
Inainte cu cateva zile de marea sarbatoare ne adunam cu totii si impodobim bradul foarte entuziasmati , iar in pragul Ajunului ,eu si mama mea pregatim bucatele specifice.
Atunci cand ne intoarcem de la colindat , servim masa plina de bunatati si colindam impreuna. Dupa ceva timp , cand Mosul ajunge si pe la noi, desfacem curiosi cadourile, impartind zambete  si bucurie.
Dar sa nu uitam adevarata semnificatie a Craciunului, adevaratul motiv pentru care aceasta sarbatoare se sarbatoreste an de an: ,,nasterea Domnului’’. Si noi tinem cont de acest lucru si incercam an de an sa ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu , la fiecare Craciun.
In ziua de Craciun , in 25 decembrie, mergem si noi la biserica unde se savarseste o slujba dedicata ,,Nasterii Domnului’’.
In zilele ce urmeaza , mergem sa-i colindam si pe bunicii nostri, pentru ca doar la tara poti simtii cu adevarat Craciunul, acolo traditia se pastreaza din mosi stramosi.Ei stau si ne asculta cu ochii inlacrimati si ne rasplatesc cu colaci calzi si nuci.
Cu multa atentie stam an de an si o ascultam pe bunica , care ne spune mereu o poveste , o poveste despre un prunc sfant nascut intr-o iesle. Mereu povestea ne atrage desi mereu este aceiasi, dar glasul bunicii si frumusetea povesti nu te pot plictisii.
Eu astept mereu cu nerabdare Craciunul , atunci cand suntem toti impreuna, si imi doresc  ca totul sa ramana asa mereu.
Acum in apropierea Craciunului nu va pot ura decat sa aveti parte de un Craciun la fel de frumos cum il am eu an de an.
Craciun fericit!
Stefania Pop,cls.a VII-a A

Întâlnire de suflet şi...urări


Cu emoţie şi mare plăcere, elevii clasei a II-a A, împreună cu învăţătoarea lor, inst.Viorica Rusu, au aşteptat să fie colindaţi de cei mai mititei colindători, copiii de la Grădiniţa cu program prelungit Nr.16. Această întâlnire reprezintă o primă etapă a unui proiect desfăşurat pe o perioadă mai îndelungată, în cadrul parteneriatului între Şcoala Generală Nr.2 şi Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.16.
Douăzeci şi şapte de prichindei din grupa mare, înfofoliţi şi îmbujoraţi, au pătruns în incinta şcolii noastre vestind Naşterea Mântuitorului. Ei au fost însoţiţi de educatoarea lor, doamna Mirela Ungur, iniţiatoarea proiectului, dar şi de dl. Constantin Însurăţelu -  părinte, de d-na Claudia Mândru - părinte, precum şi de d-na Claudia Măgeruşan - reprezentantă a Comitetului de părinţi.
Copiii, cu glasurile lor timide şi încărcate de emoţie şi aer sărbătoresc, au făcut să răsune colindele: „Îngerii şoptesc”, „Scoală gazdă din pătuţ”, „Sus la Poarta Raiului”. Elevii clasei a II-a au colindat şi ei, apoi, împreună, şi la Bradul împodobit al şcolii, unde s-au întâlnit cu elevii mai mari din clasele a III-a, a IV-a, a VIII-a. Ultimul colind la brad a fost cel al elevilor din clasa a VIII-a A.
La final, pentru o mai bună cunoaştere a Şcolii Generale Nr. 2, li s-au oferit reprezentanţilor grădiniţei pliante vizând oferta educaţională a şcolii.
Mulţumim doamnei director Daniela Buta (Grădiniţa cu program prelungit Nr. 16) şi domnului director Dorin Pitea  (Şcoala Generală Nr. 2) pentru susţinerea şi încurajarea acestui proiect,   menţionând că următoarea etapă a parteneriatului se va desfăşura în luna ianuarie 2011, când vor fi implicaţi mai mulţi profesori şi învăţătoare.(prof.Codruta Baciut)

joi, 23 decembrie 2010

Carnavalul zapezii



Clasa a III-a B  a întâmpinat vacanta de iarna cu "Carnavalul Zapezii". Aici s-au întâlnit si s-au distrat,
au povestit si au dansat zâne, printese, super-eroi, celebritati precum Hannah Montana, Rapunzel, Superman,
Batman si alte personaje de basm.
     Bine ai venit iarna!Bine ai venit Vacanta!!!
Inst.Florina Romonti

Advent - így várj

1. nap: Várj türelmesen és hallgasd Isten üzenetét.
2. nap: Várj egy percet mielőtt egy goromba szót mondanál.
3. nap: Várj a megfelelő időre, hogy tisztázd a családi nézeteltéréseket.
4. nap: Várj egy picivel többet, mikor mást meghallgatsz, mielőtt megszólalnál.
5. nap: Várj, tölts időt csendben Istennel, mond el hogyan érzed magad.
6. nap: Várj egy kicsit mielőtt másról elhamarkodott véleményt alkotnál.
7. nap: Várj, míg megérik az alkalom arra, hogy meglepd a családod.
8. nap: Várj és szentelj időt a Föld megőrzésére. Ne légy közömbös, kíméld a környezetet.
9. nap: Várj türelmesen és ma segíts valakinek, aki szellemi vagy fizikai hátrányban szenved.
10. nap: Várj egy kicsi idővel többet, mikor az este leszáll és örülj a naplementének.
11. nap: Várakozz a sorokban türelmesen.
12. nap: Várd meg türelmesen mások utasításait, irányító szavait.
13. nap: Várj a fölösleges dolgok vásárlásával! Próbálj meg egyszerűen élni.
14. nap: Várj és hallgasd meg a teremtett világ hangjait, mielőtt egy új napra indulsz.
15. nap: Várd meg a megfelelő pillanatot, és keresd a lehetőséget, hogy valakit megdicsérj.
16. nap: Várj, és figyeld meg, hogy van-e otthon bármi, amiben segíthetnél.
17. nap: Várj és kérdezd meg a többieket is, hogy mit szeretnének nézni a TV-ben mielőtt megnyomod a távirányító gombját.
18. nap: Várj, és gondolj az éhezőkre, amikor hagynád az ennivalót kárba veszni.
19. nap: Várj, és gondold újra mielőtt követelések sokaságával terhelnéd szeretteidet.
20. nap: Várj türelmesen minden dologra. Ne követeld az azonnali figyelmet.
21. nap: Várj és tiszteld mások tehetségét, akkor is, ha azok különböznek a te véleményedtől és ízlésedtől.
22. nap: Várj mielőtt kirohansz az ajtón, szentelj időt arra, hogy szép napot kívánj szeretteidnek.
23. nap: Várj, és engedj előre valakit az ajtónál. Ne félj attól, hogy olyan valakivel tedd ezt meg, aki szerinted nem érdemli meg a figyelmedet.
24. nap: Várj és hallgasd csendben az advent hangjait, gondolkodj el a karácsony lényegén.
25. nap: Várj, és segíts családodnak a készülődésben.
26. nap: Várj, és gondolkodj el azon, hogy kinek szerezhetnél örömet ünnepi jókívánságoddal.
27. nap: Várj, és az ajándékaidat nézegetve imádkozz a szegény családokért.

Bradul de Craciun

 Craciunul nu mai e Craciun !!

Nu mai e sentimentul acela de sarbatoare si chiar  se intampla ca intr-un an sa nu te colinde nimeni ! Unde sunt traditiile noastre ? Cand toata familia impodobea bradul, se primeau cadouri, se colinda….unde este spiritul craciunului romanesc ???

Va spun eu unde e !! E prin strainatate… Americanii ne-au invadat iar noi,ca prostii, am preluat doar obiceiurile lor,adica mai precis reclamele lor. Toate astea au dus la un nou craciun…un craciun Coca-cola Christmas ! Acuma toata lumea stie Jingle Bells, dar daca ii intrebi de un colind de-al nostru le e mult mai greu.
Adevaratul scop al acestui material este de fapt sa readuca aminte romanilor ce este de fapt spiritul Craciunului. El nu consta in cate tone de cola/wischy [ dupa caz ] sau cum  se scrie…spiritul craciunului consta  in colinde traditionale, intr-un brad frumos impodobit [ acesta este adevaratul simbol al craciunului !! nu Cola !! ] si cea mai importanta este bucuria si curatenia sufleteasca ! Lucru care este mult prea putin luat in seama !
In seara asta am impodobit si eu bradul si va las o poza…poate poate va mai vine chefu de un Craciun romanesc!
Dragos Moldovan,cls. a - VIII-a A

Ünnepre hangolódva

K alandunk a kis Jézus felé
A ngyal segít nekünk.
R agyog a gyertyaláng
Á ldást ad az Úr.
Cs illagok táncolnak
O ltalmat kapunk Istentől
Ny ugalom van a szívünkben.
( Marton Zoltán)

A dott az Úr bőséget,
D ávid fiát, Jézust.
V ilágot hogy megváltsa!
E gonosz földön csak Ő jó,
N yugalom és béke.
T e vagy az Úr, az én Istenem!
( Molnár Dávid Dániel)

K arácsony estéjén
A ngyal száll le
R agyog a csillag
Á ldás Istentől
Cs oda történik
O h megnyílik az ég
Ny ugalom a városban.
( Szatmári Szilárd)

V. D osztály
;
                        Dintre toate câte sunt
Sărbători pe-acest pământ ,
Nu e alta mai frumoasă
Decât Crăciunul cel Sfânt.

Noi am pregătit colinde
Şi din suflet le cântăm,
Bucurii şi sănătate
Tuturor noi vă urăm.
Elevii clasei a IV-a A au propus organizarea unei serbări cu prilejul Crăciunului. Tot ei au fost aceia care au selectat versurile,  cântecele şi creaţiile proprii pe care le-au prezentat în faţa părinţilor. Dansurile, concursul de interpretare, tombola şi cutiuţele- surpriză au fost alte momente care au făcut plăcere spectatorilor, făcând din această seară una surprinzătoare prin varietate, originalitate, creativitate şi spontaneitate chiar.
Alături de noi au fost şi profesoarele Mihaela Matei, Minodora Nemes şi cadrul itinerant Daniela Căliman. Dumnealor au alcătuit juriul concursului de interpretare.
Am petrecut o seară plăcută, veselă elevii, fiind mulţumiţi de reuşita muncii lor. Aplauzele au răsplătit efortul fiecăruia. 
Pentru detalii acceseaza si: 
http://www.facebook.com/album.php?aid=37918&id=156722204360179

Crăciunul şi...trecutul

Crăciunul...acest cuvânt aşteptat şi iubit de toţi oamenii de pe acest pământ. Eu aştept in fiecare an Crăciunul, dar şi bunica mea îl aştepta când era copil. Cu o săptămână înainte de ajunul Crăciunului se adunau pe uliţa satului toţi copiii, cu mic, cu mare, pentru a învăţa colinde. În dimineaţa de ajun copiii porneau dis de dimineaţă la colindat cu traistă şi cu băţ. Mamele şi bunicile stăteau în casă şi coceau covrigi calzi pentru tinerii colindători. Dar se organizau şi concursuri între fete şi băieţi, care primea cel mai mult. Şi bineînţeles că băieţii, cum erau mai puternici şi mai rezistenţi la frigul de afară primeau mai mult. În schimb, fetele, se mai opreau din casă în casă să se adăpostească puţin de gerul de afară. Copiii mai primeau rareori, pe lângă covrigi, şi bomboane sau mere. La uşile oamenilor se auzea nelipsita colindă: ,,Bună dimineaţa la Moş Ajun!” Pe când soarele era la apus copiii mai mici mergeau spre casele lor, iar cei mai mari ieşeau şi ei la colindat. Pe atunci nu prea se găseau brazi pe care să-i împodobeşti de Crăciun. Doar cei care stăteau in zonele de munte aveau. Dacă nu era brad, atunci nu lipsea crenguţa de salcie cea frumos împodobită. Tot în acele vremuri exista şi Moş Crăciun, doar că era puţin mai ,,modest” în privinţa cadourilor. După ce îşi lustruiau ghetuţele, care străluceau de curăţenie, copiii se puneau devreme la culcare ,,că altfel nu venea Moşul”. Dimineaţa, când micuţii se trezeau, găseau în ghete bomboane, ciocolată de casă şi fructe. Acesta era Crăciunul cel îndrăgit de bunica şi prietenii ei. După părerea mea, Crăciunul nu înseamnă doar cadouri şi excursii, ci bucuria şi căldura din sufletele oamenilor când se gândesc la naşterea Domnului Nostru, la naşterea lui Iisus Hristos. 
Anais Petricu , cls a VI-a A
 *text care a obtinut locul al III-lea la „Toti Luceferii colinda”

miercuri, 22 decembrie 2010

Clasa a II A in plina actiune de Sarbatori...



Sfarsit de an incarcat de activitati organizate de scolarii clasei a II-a A : 
* In 17 decembrie, 26 de elevi din cei 30 ai clasei au participat la concursul "Cangurasul explorator", concurs organizat pe plan national. Stapaniti de emotii, elevii s-au concentrat si au raspuns cu multa seriozitate la intrebarile cuprinse in revista de concurs. Emotiile lor au fost rasplatite in final cu multe dulciuri din partea organizatorilor, iar dupa afisarea rezultatelor, eforturile lor vor fi rasplatite cu diplome.
* Pentru a marca sarbatorile de iarna, si-au invitat parintii si bunicii la "Seara colindelor" organizata in 20 decembrie, in sala lor de clasa. Fiind copii talentati la muzica, ei au trecut peste emotii si au incantat publicul cu multe colinde, cantece si poezii dedicate iernii si sarbatorilor, colinda lor fiind rasplatita de catre parinti, mesagerii lui Mos Craciun, cu multe cadouri, prajituri si sucuri. Atmosfera de sarbatoare a cuprins si parintii, acestia inchinand un pahar de vin si gustand din cozonacii pregatiti pentru aceasta zi speciala.
* Dupa seara de colinde, au pornit la colindat, a doua zi dimineata, la Gradinita cu program prelungit nr. 16, la invitatia doamnelor educatoare Renate Vlad, Doina Petras si Camelia Barna (educatoarele din urma cu un an si jumatate a multora dintre scolarii clasei). Pe scena salii de spectacol a gradinitei, copiii au colindat si au incantat publicul format din copiii gradinitei, insotiti de educatoarele lor. Au fost invitati apoi in sala grupei mijlocii, unde doamnele educatoare Doina Petras (bunica gemenelor Karina si Brigitte - clasa a II-a A) si Renate Vlad (mama Ancai - clasa a II-a A) au rasplatit colinda scolarilor cu ceai cald, biscuiti, napolitane si mere. Copiii s-au jucat impreuna cu cei mici la masutele acestora, amintindu-si de anii de gradinita si exprimandu-si dorinta sa ramana o zi intreaga sa se joace sau sa mai revina. Au parasit gradinita cu nostalgia clipelor petrecute in urma cu un an si jumatate in incinta ei si cu invitatia facuta celor mici pe care ii asteapta anul viitor la colindat la scoala noastra.
Inst.Viorica Rusu

Adevărata semnificaţie a Crăciunului

        După cum ştiţi, în curând vine Crăciunul. Bănuiesc faptul că deja simţiţi acea atmosferă de sărbătoare: lumini, decoraţiuni, colinde... Dar oare care este adevăratul motiv pentru care ne încântă Crăciunul?
            Părerea mea este că nu toţi sărbătoresc Crăciunul aşa cum se cuvine, în special copiii, care îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Crăciun. Cel sărbătorit trebuie să fie Domnul Iisus Hristos. Acum mult timp, într-un sălaş din marele Viflaim, s-a născut Iisus din Sfânta Fecioară Maria. Naşterea Domnului i-a bucurat pe toţi, deoarece El a fost trimis să apere şi să ierte lumea de păcate.
            În prezent, toţi aşteapta moşul plin cu daruri. Nu zic că el nu e binvenit. Dimpotrivă. Le face o mare bucurie copiilor. Dar trebuie să ne gândim si la Iisus Hristos deoarece El trebuie slăvit. Pentru că El şi-a dat viaţa pentru noi. Şi chiar înainte de a fi răstignit, El S-a rugat pentru noi Tatălui Său, pentru a ne ierta toate păcatele. De asemenea trebuie slăvit pentru toate bucuriile şi minunile care Le face.
            Un Crăciun fericit! Şi nu uitaţi care este adevărata semnificaţie a Crăciunului!
Bianca Moldovan,cls. a VI-a A

Mancaruri specific romanesti, de Craciun

Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos Crăciunul, reprezintă pentru poporul român crestin ortodox un prilej de mare bucurie. După postul Crăciunului, perioadă de înfrânare atât trupească cât si spirituală, dezlegare la mâncare de dulce aduce după sine numeroase obiceiuri și un potpuriu de preparate din carne de porc si dulciuri de sărbătoare. Tăierea porcului se face în ziua de Ignat. Din carne de porc, pentru praznicul Crăciunului, se prepară slănină, cârnați, cartaboși, tobă, sarmale, friptură de porc, ciorbă de oase. Dulciurile care sfârșesc masa de sărbătoare, sau cu care sunt omeniti oaspetii care calcă pragul casei si colindătorii sunt: cozonacul, placinta si lipiile. Toate aceste preparate prezintă diversificări în funcție de zona etnografica si sunt însoțite de băuturi specifice fiecărei zone: tuică, palincă, diverse vinuri.
 Cozonac cu nuca
Ingrediente

~1 kg faina
~100 g margarina
~2 oua
~putina drojdie
~2 linguri zahar
~nuca
~putin lapte

Mod de preparare
            Drojdia trebuie sa fie inmuiata in lapte, zahar si o lingura de faina. Din faina, un galbenus de ou, margarina,  zahar si drojdie se face un aluat moale.
Se imparte in 4 bucati si se lasa deoparte pentru o jumatate de ora.
Se intind si se umplu cu o compozitie din nuca. Se lasa la rece acoperite cu un prosop pana a doua zi.
A doua zi se ung cu albusul batut spuma cu putin zahar.
Se pun in forme si se coc la cuptor.


Sarmalute
 Ingrediente
~1 kg de carne tocata
~o ceapa mare
~mana mare de orez
~sare
~piper
~cimbru
~foi de varza
~200 g costita afumata
~o cutie de 800g rosii in bullion

Mod de preparare
Carnea tocata trebuie sa fie de porc, pulpa cu foarte putina grasime si in nici un caz amestecata cu vita. Orientativ, la 1 kg de carne tocata punem o ceapa mare taiata cubulete fine, o mana mare de orez spalat, sare, piper si cimbru. Se poate pune si o lingura-doua de bulion in carne. Varza murata se spala cu apa rece si daca e prea sarata se poate opari cu apa clocotita. Se aleg foile de varza, sa nu fie rupte si se “impacheteaza” sarmalutele in marimea dorita.
In oala in care le fierbem punem pe fundul ei varza tocata, apoi un strat de sunculita afumata sau costita sau sorici, apoi un rand de sarmale, iar costita si tot asa pana terminam sarmalele. Deasupra punem iar un strat de varza tocata, foi de dafin, cimbru, le acoperim cu apa si le bagam la cuptor, la foc potrivit. Cand sunt aproape facute turnam peste ele o cutie de 800g de rosii in bulion (taiate cubulete mici sau zdrobite la robot) si mai lasam la rumenit si la scazut. Cel mai bine e sa gustam din cand in cand cate o sarmaluta, sa vedem daca sunt fierte :))
           Se servesc fierbinti, cu mamaliguta si ardei iute murat, eventual smantana deasupra. Pofta buna!
 Roxana Lepadatu,Cls. a-VIII-a A
PS.:cele mai bune sarmalute de Craciun le mancati la Bia Manta.Multumim mamei ei! 

,,Oui, je parle francais en primaire’’

În cadrul proiectului ,,Oui, je parle francais en primaire’’derulat de ISJ Mureş în colaborare cu CCF Cluj şi UPM Tg.-Mureş, la 15 .12. 2010, a avut loc  a treia  activitate  de promovare a limbii franceze în rândul elevilor şi de sensibilizare a populaţiei şcolare (ciclul primar) faţă de studiul acestei limbi. Gazdele acestei activităţi  au fost elevii  clasei a IV-a A , învăţător Rusu Zita-Kamelia.
 Profesoarele coordonatoare Todoran Carmen şi Ciuchină Veronica au ţinut o activitate având ca temă povestea lui Moş Crăciun. S-au învăţat câteva cuvinte specifice temei, s-au desfăşurat jocuri de atenţie, s-a spus povestea lui Moş Crăciun în limba franceză( cu cuvintele învăţate şi câteva cuvinte de legătură), s-a învăţat o colindă şi a urmat atelierul de lucru.
În cadrul atelierului de lucru elevii au realizat felicitări şi au scris o urare în limba franceză.Activitatea a fost una interactivă, antrenantă, copiii au fost receptivi şi foarte harnici.
Prof. V. Ciuchină a înmânat o diplomă colectivului clasei şi învăţătoarei pentru participarea activă la derularea proiectului, în general, şi a activităţii de azi în mod  în mod special.  



marți, 21 decembrie 2010

Noi umblăm să colindăm...

...Aşa am ajuns şi la Biblioteca Judeţeană Mureş, oferind din prea plinul nostru sufletesc  urări de bine, sănătate şi viaţă lungă celor care veghează asupra  cărţii.
Elevii Şcolii Generale Nr.2 , în preajma sărbătorilor de iarnă au făcut o descindere  la Biblioteca Judeţeană susţinând un veritabil moment de colinde, datorat în primul rând doamnei profesoare de muzică Doina Boariu şi Corului şcolii.
Ne-au primit cu multă căldură doamna director Monica Avram şi angajatele bibliotecii, care au şi colindat împreună cu noi. În jurul bradului frumos împodobit din holul bibliotecii, au răsunat colindele „Bună vreme gazdă-aleasă”, „Aseară pe-nserat”, „Mărire întru cele-nalte”, „Deschide uşa creştine”, apoi „Deck the halls” în limbile engleză, română şi maghiară , „ A way in a Manger”, „Rudolf ” şi „We wish your a Marry Christmas”. Colindele au fost urmate de tradiţionala urare: „ Streşină de mintă creaţă/ Da-v-ar Dumnezeu viaţă/ Streşină de busuioc/ Da-v-ar Dumnezeu noroc”, rostită cu tot focul inimii de eleva Justiniana Hancu din clasa a V-a A.
În  cor, sunt 30 de elevi, selectaţi din toate clasele de gimnaziu pe baza acurateţii vocii. Corului şcolii i s-a alăturat clasa a VII-a A şi diriginta Codruţa Băciuţ, precum şi clasa a VIII-a A, diriginte Ioan Laslo.
La final, doamna director Monica Avram ne-a mulţumit, „a plătit colinda noastră”, ne-a spus cu mare drag că ne mai aşteaptă la bibliotecă şi cu alte ocazii.
Elevii şcolii noastre au colindat şi în Centrul  oraşului, la aprinderea luminiţelor pe brad  invitaţi de Realitatea TV, au mai participat şi la Împodobirea bradului şcolii din Cetate cu o idee absolut originală de ornamentare cu globuri şi felinare cu ilustraţii reprezentând diferite activităţi ale şcolii, ei au fost aşteptaţi ca în fiecare an la activităţile din Cetate, cucerind ca de fiecare dată aplauzele publicului pentru dansurile coordonate de doamna profesoară Krisztina Enescu şi pentru prestaţia deosebită a Corului condus de doamna profesoară Doina Boariu.
Manifestările dedicate Crăciunului au fost  numeroase şi deosebite, atât la secţia română, cât şi la secţia maghiară şi vor continua până în Ajun.
Şcoala Generală Nr. 2  vă urează „Sărbători frumoase”şi să aveţi parte de cât mai mulţi colindători.
Prof.Codruta Baciut,consilier educativ

Mit jelent neked a Karácsony?

A karácsony a szeretet ünnepe. Jézus Krisztus megszületett, hogy kimentsen ebből a bűnös világból. Szenteste templomba megyünk, meghallgatjuk a róla szóló történetet. Majd hazamegyünk és átadjuk ajándékainkat. A fa körül énekelünk, örülünk annak, hogy Jézus megszületett értünk. Együtt van a család, meglátogatjuk a rokonokat, ismerősöket. Karácsonykor az emberek szívében boldogság van. Számomra a Karácsony ezt az együtt eltöltött boldogságot jelenti.
Johanna

Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük. Ilyenkor az emberek együtt imádkoznak azért, hogy a Megváltó megszabadítsa az embert bűneitől.
Karácsonykor nem az a lényeg, hogy ajándékot kapjunk, hanem az, hogy továbbítsuk azt a szeretetet, amit a Messiás ajándékozott nekünk. Jézus születése fényt támaszt az ember szívében. Karácsony szerintem a szeretet, a tiszta érzések ünnepe.
Boti

Jézus Krisztus születése nagy öröm, hiszen Ő Isten Fia. Minden évben megünnepeljük ezt az eseményt, és ilyenkor mindenki csak erre gondol. Már adventben elkezdünk készülődni a karácsonyra. Vasárnaponként templomba megyünk és ebédkor meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit.
Timi

Számomra Krisztus születése a legfontosabb ünnep, amikor eljön közénk a Messiás. Számomra a megtisztulás és a befogadás ünnepe. A várakozás ideje alatt igyekszünk

Scrisoare distinsa cu Premiul I


DRAGĂ MOŞ CRĂCIUN
Nu ţi-am mai scris de un an de zile pentru că am aşteptat acest frumos anotimp ca să poti aluneca cu sania şi prin ţinuturile noastre. Am fost un copil cuminte, mi-am ascultat părinţii, drept pentru care am fost răsplătit cu o excursie la Disneyland.Am auzit că se fac excursii minunate şi în ţinutul de unde vii tu, şi anume în Laponia.Aş vrea foarte mult să-ţi cunosc renii care te duc în fiecare an peste mări şi ţări ca să-I facă fericiţi pe prichindeii de pe întreaga planeta.
Eu m-am pregătit pentru sosirea ta. Am cumpărat o mulţime de globuri strălucitoare de beteală aurie, de lumânări multicolore şi clopoţei cu clinchet cristalin.
Ştiu că odată cu venirea ta sărbătorim şi naşterea Mântuitorului nostrum Iisus Hristos. Este cel mai frumos dar pe care l-au primit oamenii şi pe care trebuie să-l preţuiască precum pe o comoară sacră.
Moşule, eu îmi doresc ca tu să aduci tuturor copiilor sănătate şi fericire, ca nici unul să nu mai sufere de foame sau de frig. Aş vrea să aduci linişte şi pace în sufletele oamenilor.
Mie aş vrea să îmi aduci cărţile pe care ştii foarte bine că mi le doresc de multă vreme, un jurnal cu imaginea unui câine numit Labrador.
Mamei să-I aduci o carte de bucate, iar tatălui meu o cămaşă albă. Te rog nu-l uita pe câinele meu, Nero, căruia să-i aduci o lesă albastră.
Te aştept cu drag, 
Şerban Bilac, clasa a IV-a A