joi, 18 noiembrie 2010

Bolondos

Volt egyszer hol nem volt, volt egyszer mert ha nem lett volna most nem mondanám, volt egy öreg és egy öreg asszony. Annak volt egy fia és Bolond Április- nak nevezték, mert április 1-én született.
Egyszer a szülei egy április 1-én elküldték Bolondos Áprilist a vásárba, hogy adja el a tehenet, mert erősen szegényesen éltek.
Hát el is megy a legény a vásárba, s ahogy ment keresztül az erdőn, az egyik fa kezdett nyikorogni.
A fiú megkérdezte:
-Meg akarod venni tehenemet, mért nyikorogsz annyira?
A fa még jobban nyikorgott! A legény oda kötötte a fához a tehenet és megegyezett, hogy jövő héten megkapja a pénzt. Ha nem, kivágja a fát!
A következő héten nem volt sehol a tehén. A legény kivágta a fát és egy üst pénzt kapott . hazavitte a legény az üst pénzt, odaadta az apjának, és bejelentette, hogy ő nősül meg, mert ő már elég ügyesen megáll a lábán.
Elment a vásárba, és vett egy asszonyt, megkötötte a nyakát, és úgy vitte haza. Bekötötte a pajtába, és eldicsekedte a szüleinek, hogy megnősült. Az apja elcsodálkozva kérdezte:
-Hol az asszony, fiam?
-A pajtában, édesapám!
-A pajtában? Édes fiam! Az asszonyt nem az istállóba kell kötni, hanem a zöld paplanos ágyba kell fektetni.!
A legény bevitte a házba a lányt, befektette az ágyba, ő meg az ágy alá feküdt.
A szülei megörvendtek, végre unokájuk is lesz nemsokára, de imádkoztak, hogy ne április 1-én érkezzen, hogy ne legyen az unoka is Bolondos Április mint apukája.
Bolondos Április pedig továbbra is bolondosan élt családjával míg meg nem halt.

Tar Krisztián