luni, 22 noiembrie 2010

Amurg de toamna*

 Intr-un an se succed patru anotimpuri.Iarna cea alba,primavara parfumata,vara calduroasa si ,in sfarsit ,toamna multicolora ,care este si  anotimpul meu preferat.  Copiii pleaca la scoala cu ghiozdanele in spinare.peste cer se asterne un strat gros de nori.Totul capata o culoare ruginie.In curand ,gospodarii vor culege tot felul de legume si fructe. Toamna este zglobie si aurie,harnica si darnica,exact ca o furnica,sau ca o albina ,deoarece ea ne umple hambarele cu bunatatile ei.
Denisa Moldovan, cls. a IV-a B  


****************

O adiere sublima anunta sosirea toamnei ,in caleasca ei de frunze  moarte,imbracata cu o rochie tesuta cu fire de aur,pe cap purta o cununa batuta in pietre scumpe in forma de fructe.
   De spaima ei au inceput sa rugineasca frunzele in codru si, in vii, „solzii frunzelor marunte s-au zburlit pe-o ramura”.Si auzind din departare vocea ei tiranica „toti ciulini pe carare fug cuprinsi de panica”.
Gazele plapande amortite de frig cautau adapost sub stratul gros de frunze uscate.Ramurile impodobite de culoare si lumina la fel ca frunzele care straluceau  ca niste monezi de aur pareau o comoara.Bruma apleaca florile gingase spre iarba ofilita,pasarile calatoare au plecat vaslind in inaltimi pe cerul trist.

Pe strada se plimba iernaticul vant si plangea  cu lacrimi de ploaie.Gradinile au ramas fara verdeata pentru ca valul de bruma argintie le impodobeste acum.
   "Peste crestet de dumbrava norii suri isi poarta plumbul" si, la miaza-noapte, veni vantul fara mila,zbuciumase totul in jur si spalase frunzele cu apa rece.Ploua intruna si bate un vant iute si rece.
   Frunzele plopilor ruginesc si incetul cu incetul se dezlipeau ,numai brazii puteau sa reziste la chinurile ei groaznice.
   Frunzele copacilor s-au asternut pe camp sub forma unui covor multicolor si fosnitor.
   Soarele nu mai incalzea cu putere, iar dupa un timp cativa fluturi „picau din cer”.Curand iarna isi va face aparitia!
Carla Marginean,cls. a IV-a B
*citind din Toparceanu