sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Scribul

      Atut era fiul unei vechi familii de scribi. Din tată  în fiu deprinsese arta scrisului,  artă  pe care nu o putea deprinde orice muritor de rând. Stramoşii săi îi serviseră pe vechii faraoni egipteni ,încă de pe vremea lui Narmer, primul faraon.
          Bunicul si tatăl lui au început să-l instruiasca de mic într-ale deprinderii tainicelor hieroglife. Acele semne deosebite reprezentând diverse obiecte şi având multe semnificaţii l-au fascinat încă  de la început pe micuţul Atut.
          Atut, ajuns la varsta şi cunostinţele tatălui său a primit titlul de scrib pe lângă marele faraon Tutmes al III-lea.
          Această numire a făcut ca
scribul nostru să-l însoţească pe marele faraon în toate expediţiile de luptă care au dus la formarea marelui Imperiu Egiptean.
          A consemnat pe file întregi de papirus marile bătălii, dar şi modul în care era organizat Egiptul.A scris despre ritualurile lor, adică despre îmbălsămarea şi mumificarea morţilor. Aceasta  se realiza crezându-se că  faraonul va avea viaţă şi după moarte.
          Atut a aflat de la vechii scribi că primul care a realizat mumificarea a fost zeul Anubis de la care se spune că au învăţat procedeul şi preoţii egipteni.Apoi, Atut a avut onoarea de a impodobi cu scrisul sau chiar mormantul marelui Ramses, creatia sa devenind astfel nemuritoare.
Radu Ursulescu, Gimn. "Dacia"