Postul Naşterii Domnului, sau al Crăciunului, este de 40 de zile şi se ţine din 15 noiembrie până în 25 decembrie, prin abstinenţa de la alimente „de dulce”: carne, ouă şi lactate, dar, mai ales, de la fapte neplăcute lui Dumnezeu. Postul este o perioadă în care spiritul se purifică prin rugăciune şi fapte de milostenie.Acum se canta frumoasele colinde!
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este mai uşor, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Astfel, în toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse între 21 noiembrie şi 20 decembrie inclusiv, în 21 noiembrie, de Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, în 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignaţie Teoforul), se mănâncă peşte şi preparate din peşte.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este mai uşor, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Astfel, în toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse între 21 noiembrie şi 20 decembrie inclusiv, în 21 noiembrie, de Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, în 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignaţie Teoforul), se mănâncă peşte şi preparate din peşte.