duminică, 21 noiembrie 2010

Az Úr érkezése

Valakinek az érkezését várni mindig izgalmas. Tele van feszültséggel, türelmetlenséggel. Vajon milyen lesz a találkozás? Milyen változások történtek? A várakozás sok kérdést vet fel bennünk.
Az adventi várakozásban Isten azonban valami mást vár tőlünk. A lázas előkészületek helyett csendességet, a rohanás helyett megállást. Békés, nyugodt perceket, amikor teljes lényünkkel Felé fordulhatunk és imádsággal, Ige-olvasással, énekléssel készülődhetünk a Vele való találkozásra.
A találkozás ünnep. De mi is az ünnep? Elsősorban emlékezés eseményekre. Azonban ha csak emlékezünk az ünnep elveszíti jellegét és a hangsúly átkerül az ajándékozásra. Az ünnep lényege az újraélés! A régen történtek átemelése a jelenbe. Aki valóban átéli az ünnepet, annak minden karácsonykor megszületik, minden húsvétkor feltámad a Megváltó. Erre azonban fel kell készülni, adventet kell tartani, tisztán kell élni.  Csak akkor következhet be a találkozás.

Karácsonykor találkozunk Istennel, aki emberré lett, közénk jött. Eljött a világba, és a világ nem fogadta be Őt. De akik befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek. Ezért mi, gyermekei, megnyitjuk szívünket, hogy újra és újra találkozzunk Vele.
             

                                                                           prof. Demeter Imola-Zsuzsánna