sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Sosem felejtem el!

  Osztálykirándulás során meglátogattuk a marosvécsi kastélyt és a gyergyószentmiklósi katolikus örménytemplomot, ami nekem nagyon tetszett.
   A marosvécsi kastélyhoz 9-ora körül érkeztünk meg. Ködös volt a levegő de mi reménykedve vártuk hogy, kisüssön a nap.
 A kastélyhoz hosszú lépcső vezet fel, ami  egy romai erőd helyén álló középkori vár. Kemény János fejedelem óta 300 évig volt a család tulajdonában. 1848 után felújították.
A zárt udvarú, négy sarokbástyás, kétemeletes várkastély utolsó tulajdonosa Kemény János író, aki itt alakította meg az ,,Erdélyi Helikon” nevű irodalmi  társaságot, amely a kastélyban tartotta összejöveteleit.
Az udvaron található a Helikon asztal, Wass Albert szobor és nem messze innen Kemény János sírja is. A kastély ma már fogyatékos gyerekeknek ad otthont.
  A gyergyószentmiklósi katolikus örménytemplomhoz
este felé érkeztünk meg. A templom 1730-1733 között épült barokk stílusban , s várfal veszi körül. Az örmények 1670 táján települtek be Gyergyószentmiklósra. A templomban egy idős harangozó néni mesélte el, hogy a nagyobb festményeket Velencéből hozatták, s hogy a festett ablak , s a ma már nem használt szószék is régi. A templomban a falon körbe Jézus életével kapcsolatos festmények vannak. A templomot körülvevő várfal alatt kripták vannak.
      Ezután tele élményekkel hazaindultunk.

NAGY JOHANNA