sâmbătă, 20 noiembrie 2010

CONFLICTUL INTRE GENERATII

            Eu cred ca acest conflict intre generatii va exista mereu, deoarece parintii si copii au conceptii si pareri diferite. Parintii incearca sa-si educe copii, pornind de la propria experienta, castigata intr-o viata.  Copiii accepta cu greu sfaturile parintilor, deoarece ei cred ca sunt mai inteligenti si mai adaptati acestei lumi. Copiilor li se pare ca parintii sunt cicalitori.
            Nu este usor sa fi parinte, mai ales in ziua de azi cand drogurile, alcoolul, delicventa juvenila, prostitutia si abandonul scolar sunt realitati crude ale vietii. Parintilor le este teama si incearca sa-si protejeze copiii si de aceea devin stricti si chiar severi cu ei.
            Conflictul intre generatii este si rezultatul lipsei de comunicare dintre parinti si copii.
             Tinerii tuturor generatiilor au avut intotdeauna tendinta sa iasa in evidenta prin vestimentatie, vocabular, muzica.  Fiecare generatie are problemele, aspiratiile si dorintele ei.
Exista o rezolvare la aceasta problema ? Eu cred ca in acest caz este nevoie ca solutia gasita sa fie acceptata si de  parinti si de copii. Fiecare parte trebuie sa cedeze  putin din
convingerile ei. Parintii trebuie sa fie astfel mai ingaduitori si toleranti, iar tinerii mai cooperanti si constienti de faptul ca parintii lor nu le vor decat binele. 
            Parintii asteapta de la noi sa le demonstram ca suntem maturi si responsabili si ca stim ce facem. Acest lucru cere timp si efort, iar increderea o data castigata trebuie  mentinuta. Copiii prefera de multe ori, ca  decat sa spuna adevarul parintilor,  sa inventeze tot felul de minciuni, care mai devreme sau mai tarziu tot ies la iveala.
            Conflictul intre generatii exista! El se declanseaza intre copiii care vor sa o ia pe cai gresite si parintii care intervin pentru a le arata calea cea buna. Pedeapsa nu aduce respect si nici o buna comunicare in familie, de aceea este nevoie de maturitatea, tactul si experienta adultului pentru a diminua considerabil o astfel de situatie.
             Relatiile de familie devin mai solide daca se bazeaza pe o comunicare sincera si de durata. E bine sa  diminuam conflictele intre generatii, pentru a trai o viata linistita.
Vlad Mironiuc, cls. a VII-a B