sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Sa calatorim (si) cu trenul!

       Ai calatorit in ultima perioada cu trenul? Sau ar trebui sa te intreb daca ai calatorit vreodata cu trenul? De ce iti pun aceste intrebari? Fiindca, tinerii nu prea mai calatoresc cu acest mijloc de transport asa de mult. Acum putem inchiria un autocar, chiar si cu un sofer, sau putem parcurge acea distanta, daca ii mai lunga, cu avionul, doar suntem in secolul XXI, te gandesti tu. Nu zic ca nu ii bine sa facem parte din acest ciclu de dezvoltare, dar in unele tari trenul a ramas si pana astazi principalul mijloc de transport.
        Ceea ce nu stiu majoritatea dintre noi, ii faptul ca, mergand cu trenul te distrezi si vezi niste peisaje nemaintalnite, rar intalnite, daca ai noroc chiar si un apus de soare sau un rasarit de soare. Ii minunat sa vezi cum un astru atat de frumos se ascunde si dupa cateva ore revine inapoi, nou, timid, de parca si el s-ar trezi odata cu noi, somnoros, doar cu cateva raze
stralucind si mai incolo sa il vezi cum isi foloseste toata puterea pentru a arunca asupra Pamantului caldura si a-I darui lumina. Dar deja ne abatem de la subiect, calatoriile cu trenul, cele uitate, rar folosite de noi.
      Eu calatoresc cu trenul aproape in fiecare an cel
putin o data, pentru a-mi vizita bunicii, sau pentru a merge la munte. Imi place mai mult sa calatoresc cu trenul decat cu masina, daca vorbim de distante lungi pe timp de vara, toamna sau primavara. Iarna este  mai incomod sa folosesti acest mijloc de transport, deoarece majoritatea care circula in tara nu au incalzire, ele fiind foarte vechi, si astfel in tren este foarte frig. Fiindca oamenii nu circula des cu trenul, acesta e un factor pentru care trenurile nu sunt imbunatatite si unele scoase din uz, stand in gara nefolosite.
        Sugestia mea pe viitor ar fi chiar daca avem de parcurs distante mai lungi sau mai scurte, sa folosim din cand in cand si trenul, iar daca ne adunam un grup de prieteni pentru acea calatorie, este si mai bine, nu distram si avem acel noroc de a vedea tinuturi minunate, chiar daca alegem sa calatorim in tara sau afara, fiindca orice tara are cu ce se mandri.
Szabo Krizstina,cls a VIII-a A