joi, 4 noiembrie 2010

Impresii de elev vs impresii de profesor despre...Lucian Blaga si Lancram

23.10.2010
O nouă zi, o nouă aventură. La ora 8, întregul grup al Şcolii Generale Nr. 2, împreună cu elevii Gimnaziului de Stat „Mihai Viteazul”, am fost gata de plecare. După prima strigare a doamnei profesoare Codruţa Băciuţ, o profesoară dedicată, am realizat că un coleg mai mare nu era prezent, însă după câteva momente de îngrijorare a apărut şi el. Cu toţii foarte entuziasmaţi am pornit spre Lancrăm, satul natal al scriitorului Lucian Blaga.
Fiind în judeţul alăturat, Alba, călătoria nu mi s-a părut atât de lungă precum credeam.
În sfârşit, aveam onoarea să descopăr locurile natale, satul unde scriitorul şi-a petrecut o lungă perioadă din copilărie.
La marginea satului, o mică biserică ne-a atras
atenţia tuturor, fiind înconjurată de multe morminte. Printre acestea, unul ieşea în evidenţă şi anume, mormântul lu Blaga. Mormântul, înconjurat de un gard viu, a fost împodobit de mine şi de colegele mele cu lumânări, timp în care cei mari ne încântau sufletele cu recitările unor poezii a „maestrului”.
După rostirea unei rugăciuni, ne-am continuat drumul spre casa lui Lucian Blaga. Mergeam prin satul pustiu, cu locuinţe vechi, când o casă mare albastră ne-a furat privirile. Era casa scriitorului. Curtea era plină de verdeaţă. După ce am vizitat odăile casei, pentru că era o vreme destul de frumoasă ne-am adunat toţi în grădină pentru un moment poetic.Colegele mele de clasa a VII-a, au recitat câteva dintre cele mai frumoase poezii a lui Blaga.
Fiind pe drum de dimineaţă, ne-am decis să luăm prânzul la un restaurant din Alba Iulia. Ne-am plimbat prin centrul oraşului, prin parcul central, împreună cu ceilalţi colegi. Alături de sora mea, am intrat în curtea Catedralei Mari. Din păcate nu am putut vedea Catedrala în interior, deoarece o nuntă era în desfăşurare.
Amurgul serii şi-a făcut apariţia. După o excursie spectaculoasă, a venit şi timpul să ne îndretăm spre casă. A fost o plăcere să vizitez satul natal al scriitorului alături de colegii mei, şi, nu în ultimul rând, alături de profesoarele prezente care ne-au îndrumat.
A fost o experienţă de neuitat.
Mara Zahan, cls. a V-a B

                                    Pe urme blagiene

Daca am scrie un basm despre Lucian Blaga, ar incepe cum poetul insusi si-a imaginat: ”Pe-aici umbla si el si se-ntorcea mereu / contimporan cu fluturii ,cu Dumnezeu ”; intr-un sat ardelean binecuvantat “ce poarta in nume sunetele lacrimei” ,intr-o casuta ce-si canta si acum fericirea de atunci, acolo si-a deschis aripile un mare poet “mut ca o lebada” pana la varsta de 4 ani , dar graitor al cerurilor, prieten cu vesnicia si inger de lumina printer poeti.
Intr-o sambata ruginie a lunii octombrie, cum alta n-a mai fost, purtati pe aripile reci ale toamnei, manati de dorul celul ce traieste in departari albastre, elevii celor doua scoli-surori din Targu-Mures (Scoala Generala Nr.2 si Gimnaziul de Stat “Mihai Viteazul”), calauziti de doamnele profesoare de limba si literatura romana, Codruta Baciut, Rozalia Truta, Oana Codarcea si Florina Moldovan Lirca, sub egida Cercului de lectura, cu traditie deja la cele doua scoli , au pornit pe urmele vii ale izvorului de poezie blagiana, spre satul Lancram.
Si au colindat ei ce au colindat drumurile, mai mult in lung decat in lat, pana cand au ajuns aproape de Rapele rosii, unde Linistea vesniciei iti iese in cale sit e intampina la Poarta credintei, urandu-ti bun-venit pe taramul “timpului neumblat” si au dat fata cu cei caruia acum “stropi de liniste ii curg prin vine, nu de sange”. La lumina de ceara a lumanarilor vii, asezate sub semnul Crucii, cei 26 de elevi au pastrat un moment de reculegere, au spus o rugaciune si i-au dus omagiul lor celui ce ne-a dedicate flacara inspiratiei sale, recitandu-I cu glasuri cristaline si emotionate cele mai frumoase cuvinte din creatia sa lirica, langa mormantul ce simplu spunea : Lucian Blaga ( 1895-1961).
Marcati de acest moment, membrii Cercului de lectura si-au continuat drumul spre casa natala, dornici sa simta si mai profund intalnirea cu Lucian Blaga, unde au facut cunostinta cu fiecare coltisor de poezie, cu fantana de la umbra nucului cel blond si cu soarele cel darnic, frate cu poetul.
Aici, in curtea casei, fata cea mica a Universului, armonia, a atins curcubeul. Versuri dulci, sustinute de acorduri la chitara, s-au revarsat peste sat, acompaniate de cugetarile, maximele, aforismele intelepte ale spiritului blagian, ca intr-o minunata hora de cuvinte.
Cu diploma de fericire si de emotie, au fost rasplatiti pentru fidelitatea lor minunatii performer de la Scoala Generala Nr.2 : Andrei Dobre, Octavian Fanea, Iustiniana Hancu, Antonela Ivan , Bianca Moldovan , Andreea Nacu, Anastasia Oltean, Stefania Pop, Cristina Salagean, Theodor Toganel, Ligia Ungur, Miruna Verdesescu, Mara Zahan, Sonia Zahan si de la Gimnaziul de Stat “Mihai Viteazul”: Vlad Bajan, Ioana Bloj, Paul Borz, Cristian Coman, Larisa Contiu, Madalina Costea, Andrei Koszorus, Ravzan Logigan, Raul Muresan, Maria Oprea, Georgiana Pop, Mara Ratiu.
Totul s-a incheiat cu promisiunea cadrelor didactice ca pasii lor prin gradina poeziei vor fi mangaiati de o culegere ce va incununa efortul lor creator, care se va traduce prin eseuri, impresii, creatii propii.
Prof. Florina Moldovan Lirca,Gimnaziul de Stat “Mihai Viteazul”,material preluat din cotidianul "Cuvantul liber"
**********************************

  „ Pe-aici umbla şi el şi se-ntorcea mereu
           Contimporan cu fluturii, cu Dumnezeu”.

        Activitate comună a celor două şcoli Gimn. „Mihai  Viteazul” şi Şcoala Generală Nr. 2, Tg. Mureş, desfăşurată la LANCRĂM, în data de 23 octombrie 2010.
        Această activitate a fost concepută şi coordonată de cele două profesoare, Rozalia Truţa ( Gimn. „Mihai Viteazul” ) şi Codruţa Băciuţ ( Şcoala Generală Nr.2 ) sub forma unei excursii cu tematică literară, o excursie de documentare, de informare, dar şi de omagiere a poetului şi filozofului LUCIAN BLAGA.
         OBIECTIVE PROPUSE: - familiarizarea elevilor cu opera unuia dintre cei mai mari poeţi din Transilvania;

-          cunoaşterea unor  locuri importante ;
-          dezvoltarea gustului pentru frumosul artistic;
-          apropierea de creaţia lui L. Blaga;
-          sensibilizarea prin realizarea unor momente poetice;
-          cunoaşterea, colaborarea şi socializarea între elevii provenind din şcoli diferite.
       În data de 23 octombrie 2010, ora 8.oo dimineaţa, 12 elevi ai Gimn. „M. Viteazul” şi 14 elevi ai Şc. Gen. Nr.2 au pornit cu autocarul  din Tg. Mureş într-o frumoasă călătorie, însoţiţi de profesoarele de limba şi literatura română Rozalia Truţa, Codruţa Băciuţ, Florina Moldovan Lircă şi Oana Codarcea.
      În vederea acestei deplasări, cei 30 de elevi au primit fiecare câte o mapă necesară pentru materialul documentar referitor la Lucian Blaga. În aceste mape ei au primit câte o fişă biografică, o fişă cuprinzând câteva aforisme, la care au adăugat o fişă- rezumat la „Hronicul şi cântecul vârstelor”, precum şi altă fişă cu poezia aleasă pentru recitare.
       Ajunşi în localitatea Lancrăm, elevii şi prof. lor au făcut primul popas la mormântul poetului de lângă biserica satului. Aici s-a ţinut un moment de reculegere şi fiecare elev a aprins o lumânare pe care a aşezat-o pe mormânt. În lumina blândă a razelor de soare, s-au punctat momente importante din viaţa şi activitatea literară a lui Blaga, s-a prezentat conţinutul romanului „Hronicul şi cântecul vârstelor”( Andrei Dobre, cls. a VIII- A, Şc. Gen. Nr.2 ), iar alţi elevi din cele două şcoli au recitat din lirica poetului. S-au făcut poze, iar la final, eleva Verdeşescu Miruna ( cls. a VII-a A, Şc. Gen. Nr.2 ) a rostit rugăciunea „Tatăl nostru”.
        Apoi ne-am îndreptat cu toţii spre Casa Memorială „Lucian Blaga” mergând pe jos pe acel drum prăfuit de ţară pe care cine ştie de câte ori l-a străbătut în lung şi în lat poetul.
       Am pătruns pe rând în odăiţele casei oprindu-ne mai întâi în camera din faţă căreia Blaga îi zicea „salonul”, unde am putut vedea un mobilier vechi, biroul şi pana de scris, paltonul şi pălăria, precum şi tablouri  reprezentând portrete ale poetului, chiar pe peretele dinspre stradă aflându-se un portret în care Blaga era în uniformă de academician. În camera din mijloc am admirat alte obiecte care au aparţinut acestuia, iar în ultima încăpere ne-am apropiat de vitrinele bibliotecii care conţin manuscrise, scrisori, premii, dar şi volumele autorului. De aici, am coborât treptele spre bucătărie, privind cu emoţie spre icoana la care se ruga pe vremuri poetul. Bucătăria, în stil tradiţional, cuprinde soba, vase vechi, fierul de călcat, o laviţă, furca, fusul, fuiorul şi războiul de ţesut. La ieşirea din casă, ne aşteptam să vedem anexele gospodăreşti, dar spre surprinderea noastră, în locul acestora s-a amenajat, în vechea clădire un spaţiu pentru conferinţe cu inscripţia ce se poate vedea  chiar de la intrarea în curte: „Laudă seminţelor celor de faţă şi-n veci tuturor !”.
        Doamna custode ne-a permis să ne desfăşurăm activitatea în spaţiul încărcat de atmosfera de odinioară. Aşezaţi în semicerc cu deschidere spre fântâna cu cumpănă, elevii au recitat frumoasele versuri blagiene.
Versurile recitate au fost acompaniate de acorduri de chitare oferite de elevele Oprea Maria ( cls. VI B, Gimn. „M. Viteazul” ) şi de Hancu Justiniana ( cls.V A ) şi  Ungur Ligia ( cls.VI B ), de la Şc. Gen Nr.2.
         Spre sfârşitul activităţii, elevii au primit din partea d-nei prof. C. Băciuţ câte o coală de hârtie roşie, pentru că, prin ceea ce au făcut ei, au dovedit dragoste şi admiraţie faţă de opera lui Blaga, pe care să scrie fiecare dintre ei „Gânduri pentru Lucian Blaga”. Şi aceste foi vor fi anexate la portofoliul fiecăruia. Elevii au aflat că vor trebui să compună lucrări despre opera lui Blaga, sau să realizeze desene sau portrete, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate şi vor apărea într-o revistă dedicată poetului, revistă ce va fi oferită drept premiu câştigătorilor la Concursul de gramatică din luna aprilie „Limba română este patria mea”.
          Am părăsit casa plină de amitiri şi locurile dragi ale lui Lucian Blaga, iar ultimul popas l-am făcut la ieşirea din Lancrăm, la statuia acestuia, unde am făcut poze cu tot grupul.
        Am ajuns la Alba Iulia unde am vizitat Episcopia şi parcul, iar apoi ne-am întors acasă.
       La această manifestare au participat: Bloj Ioana,cls.V A, Băjan Vlad,cls. VI A, Logigan Răzvan,cls.VI A, Pop Georgiana,cls. VI A, Costea Mădălina,cls.VI B, Oprea Maria,cls. VI B, Coman Cristina,cls. VII A, Conţiu Larisa,cls. VII A, Borz Paul,cls. VIII A, Koszorus Andrei,cls. VIII A, Mureşan Raul,cls.VIII A, Raţiu Mara,cls. VIII A, de la Gimnaziul „Mihai Viteazul”  şi Hancu Justiniana,cls.V A, Zăhan Mara,cls. V B, Togănel Theodor,cls. VI A, Moldovan Bianca,cls. VI A, Ungur Ligia,cls. VI B, Oltean Anastasia,cls. VII A, Pop Ştefania,cls. VII A, Verdeşescu Miruna,cls. VII A, Fanea Octavian,cls VII B, Dobre Andrei,cls. VIII A, Nacu Andreea,cls. VIII A, Ivan Antonela,cls. VIII A, Sălăgean Cristina,cls. VIII A, de la Şcoala Generală Nr. 2.
        Toate obiectivele propuse au fost atinse.
        Elevii s-au comportat exemplar.
 A consemnat, prof. Codruţa Băciuţ