Incadrare in timp
S-au descoperit dovezi ale locuirii umane inainte de anul 8000 i.Hr. in zona sud-vestica a Egiptului, in apropierea granitei cu Sudanul, dar se considera ca istoria Egiptului Antic incepe in jurul anului 3100 i.Hr, cand regele Menes a unificat Egiptul. Domnia faraonilor a incetat oficial in 31 d. Hr. cand Egiptul a fost cucerit de Imperiul Roman si a devenit o provincie romana.
Organizarea societatii egiptene
Autoritatea suprema era faraonul, considerat fiul Zeului Soare, Ra. Responsabil de mentinerea ordinii universale, faraonul facea legatura intre lumea zeilor si cea a oamenilor, reunind in persoana sa puteri religioase, civile si militare.
Faraonul era ajutat in executarea hotaririlor sale de vizir si de numerosi functionari. Pe scara sociala urmau apoi preotii, scribii, medicii si inginerii, la un nivel inferioar se aflau soldatii, iar apoi urmau lucratorii si taranii. Sclavii erau considerati unelte vorbitoare, iar viata lor era foarte grea.
Deci societatea egipteana antica era foarte stratificata, toti oamenii indiferent de sex sau de clasa (exceptand sclavii), erau considerati in mod esential egali in fata legii, si chiar cel mai umil taran putea sa trimita o petitie vizirului si curtii sale pentru a i se face dreptate.
Scrierea hieroglifica
Pentru a comunica si inregistra informatii despre guvernamantul si religia lor, egiptenii au inventat pentru aceasta o scriere cu ajutorul unor desene si simboluri numite hieroglife, pe care le-au folosit pe temple, monumente si pietre. In limba greaca, hieroglife insemna "cuvintele divine". Hieroglifele au rezistat pentru mai mult
de trei mii de ani.
de trei mii de ani.
Specialistii cred ca hieroglifele au aparut catre anul 3500 î.Hr. Initial, aceasta scriere a cuprins doar caractere figurative (desene) in numar de aproximativ 700, dar apoi s-a imbogatit ajungand ca in epoca greco-romana sa numere nu mai putin de 5.000 de caractere, dintre care unele erau simbolice (exprimau o idee diferita fata de ceea ce reprezentau ele), iar altele erau fonetice (litere in cuvinte).
De obicei hieroglifele se citeau de la dreapta la stanga, unele se citeau de la stanga la dreapta. Egiptenii stiau in ce directie sa citeasca hieroglifele dupa directia in care se uita un animal reprezentat in hieroglifa.
Importanta piramidelor
Piramidele au fost construite ca morminte ale faraonilor sau ale unor nobili. Acestea puteau ajunge la dimensiuni colosale, dar defectul lor era ca atrageau atentia hotilor, chiar daca egiptenii pedepseau cu moartea aceste furturi. Marea Piramida a lui Khufu este singura dintre Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice care s-a pastrat. Inaltimea orginala a piramidei era de de 146.5m.
Ovidiu Sonea,cls. a V-a A